Marcipán színezése



Közkívánatra leírom, hogy milyen módszert találtam a marcipánmassza ilyen színűre "varázslására".

Sok mindent kipróbáltam, de a marcipánmassza színezésére a legegyszerűbb megoldást találtam a legjobbnak: a szinte minden boltban kapható - kis műanyag, szögletes alakú - alkohol alapú ételszínezék ( kb. 90 ft/dl ) jött be nekem a legjobban. Bár nagy ellensége vagyok a "műanyag" alapanyagoknak, a különleges színeket ezekkel lehet a legjobban elérni.

Használata: a tortabevonást megelőzően legalább 2 órával összegyúrom a marcipánmasszát annyi ételfestékkel, amennyi a kívánt szín eléréséhez szükséges; ezután hűtőben pihentetem. Azért kell újból lehűteni a marcipánt, mert különben nem lehet kinyújtani... ragadna mindenhová - ugyanis az ételfesték eldolgozása alatt a marcipán átveszi a tenyerünk melegét.

A másik jó megoldás a bal oldalon látható tubusos ételfesték. Ettől nem fog annyira ragadni a marcipán, könnyebb vele bánni - viszont drágább megoldás.








Hasznos tipp: a tupperes nyújtóba lehet hideg vizet tölteni, így nem melegszik fel a marcipánmassza, és nem ragad. A deszka anyaga pedig úgy van kialakítva, h. ne ragadjon le rá semmi, és könnyítésként a standard tortaméreteket is rányomtatták.

Bailey's - házilag




Ezt a receptet anno még a Tupperes csajoktól kaptam - rendkívül egyszerű az elkészítése, és nagyon finom! ( Ja, és előállítási költsége jóval kevesebb, mint amennyibe az eredeti kerül. ) ;D

Hozzávalók:

2 dl tejszín
1/2 dl hideg kávé
1 cs. vaníliás cukor
1/2 dl porcukor
1/2 dl Nesquik kakaópor
1/2 ld whiskey
1 tubus sűrített tej


Az összetevőket Mix-fix keverőedényben ( vagy turmixgépben ) jó alaposan összekeverem. Hűtőben fogyasztás előtt pár óráig hűtöm.

Schwarzwaldi torta némi Hupikék törpikés beütéssel







Ezt a süteményt nagyon könnyű elkészíteni, és díszítésének csak a fantáziám/fantáziátok szabhat határt.

Hozzávalók egy tepsihez:

Csokoládés piskóta tészta 8 tojásból (recept ld. a csokis piskótánál)
1 liter Hulala (növényi tejszín)
4 cs. Dr. Oetker tejszínhab fixáló
1/4 üveg eperlekvár
5 ek. Nesquick kakaó
2 üveg magozott, cukorozott meggy befőtt
5 ek. étkezési keményítő
kék színű ételfesték
1 üveg Dr. Oetker dekorációs cukor


A meggyet lecsöpögtetem. Az étkezési keményítőt 5 ek. meggyel elkeverem, a befőttet beleteszem, és kicsit megrottyantom - így nem fog a meggy levet engedni. Hagyom kihűlni!
Aztán a kész csokis piskótát ketté vágom, az eperlekvárral az egyik felét megkenem - nem kell sajnálni, úgyis beszívja!
A Hulalát a tejszínhab fixálóval felverem, egyharmad részébe belekeverem a kakaót, egyharmad részét elteszem a díszítéshez. A maradék egyharmad részét habzsákba teszem, és kis fészkeket nyomok a tortára, a kakaós résszel ezután ugyanezt követem el. Amikor a kis fészkeink készen vannak, belenyomom a közben kihűlt cseresznyét.
A legvégén már csak a piskóta másik felét kell ráhelyezni a habkölteményünkre, díszítés előtt pár órára fagyasztóba teszem.

Díszítés - ahogy a képeken:

Miután kivettem a fagyasztóból, bekenem a tésztát a fehér Hulalával, a maradékot pedig elkeverem az ételszínezővel - ízlés szerinti színre. Tetejére valami mókás dekorációs cukrot szórok. :-)






BOS torta az ünnepélyes alapkőletételre



Ismerkedünk... a marcipán meg én... én kemény vagyok, ő kicsit ragadós... ilyenkor büntiből a hűtőbe kerül egy kis időre... aztán utána újból megpróbálom... "szelídítem"... és ez lesz az eredménye... ;D

Puding - házilag


Hozzávalók:


1 tojássárgája
3 ek. nádcukor
3 dl tej
3 ek. zabpehely liszt ( vagy étkezési keményítő )
vanília rúd vagy gyümölcs ízlés szerint
szeletelt mandula, mandulaszirup a díszítéshez ( ez elhagyható )


A tojássárgáját először a cukorral, aztán a tejjel, majd a liszttel felkeverem. Lassú tűzön főzöm, és ha csak sima vaníliás pudingot szeretnék készíteni, akkor a vanília rudat főzöm hozzá. Ha gyümölcsös pudingot, akkor a gyümölcsöt főzöm bele.

Forrás közben besűrűsödik, és utána rögtön kis tálakba teszem. Kihűlés után díszítem.

Sütőtök leves



Hozzávalók:

Egy egész sütőtök
nádcukor
fahéj
egy kiskanál gyömbér
1 doboz főzőtejszín

A sütőtököt megpucolom, felkockázom. Cukros, fahéjas, gyömbéres vízben megfőzöm ( csak annyi víz legyen benne, hogy a sütőtököt éppen csak elfedje ). Vigyázat! Gyömbérből csak egy kiskanállal szabad beletenni, mert nagyon intenzív az íze!!!

Amikor felforrt botmixerrel homogén masszává keverem, majd jöhet bele a főzőtejszín.

"Love is in the air" torta




Ezt a tortát az ovis családi napra sütöttem, tombolára, az egyik fődíjként.

A drótokra tűzött szívecskék ( Haribo gumicukor ) miatt
"Love is in the air" torta
lett a neve.

Recept: ld. Schwarzwaldi torta némi Hupikék törpikés beütéssel

Gyümölcstorta Vikkancs módra



Hozzávalók:

Piskótatészta 3 tojásból
( 3 db tojás, 3 ek. cukor, 3 ek. hideg víz, 3 ek. liszt,
1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor )


Puding réteg:
2 db vaníliás puding
0,9 dl tej
6 ek. cukor


Zselés réteg:
2 csomag átlátszó Dr. Oetker zselatin
1 nagy doboz Ananász/bármilyen más gyümölcs


Díszítés: némi Hulala ( kb. 1 dl )
1 cs. habfixáló
1/2 cs. szeletelt mandula


Először is a piskótatésztát sütöm meg 24 cm átmérőjű kerek sütőformában. Hagyom kihűlni. Elválasztom a formától, de abba visszahelyezem. A pudingot megfőzöm - az előírás helyett 9 dl tejjel - beletöltöm a sütőformába, és hagyom kihűlni. Közben az ananászt lecsöpögtetem, és a felfogott levét mérőedénybe teszem, és kiegészítem 0,5 literre vízzel. Ezt a felhígított levet - cukor nélkül - felforralom a zselatinnal. Az ananászt a kihűlt pudingra teszem, majd erre rá a zselatint. Kb. 1 órára hűtőbe teszem.

Díszítés: mielőtt kicsatolom a tortaforma szélét, késsel elválasztom a tortát a formától - ez fontos, mert különben darabokra törik a zselé réteg!
Az oldalát tejszínhabbal ( Hulalával ), majd szeletelt mandulával díszítem - de enélkül is nagyon fincsi, és mutatós!!! :)


Óriás Pink Csokitorta Szelet ( Rosszvér Robi stílusban )



Idén - felborítva a hagyományokat - csokitortát sütöttem Petrocselli szülinapjára
( recept ld. csokitortánál ). Stílusát tekintve eléggé Lazy Town-os lett, hasonlít azokra a tortákra, amiket Rosszvér Robi szokott enni.

Nagy sikere volt a partin - az tuti!!!;D




MUFFIN!!!


Hozzávalók ( 12 darabhoz ):

  • 2 tojás
  • 15 dkg nádcukor ( 150 ml = 2/3 cup )
  • 10 dkg langyos margarin
  • 4 ek. sárgabarack lekvár ( házi )
  • 15 dkg liszt ( 125 ml )
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2 ek. Holland típusú kakaó
  • 12 muffin papír
A tojásokat habverővel elkeverem, hozzákeverem a cukrot, aztán a langyos margarint, majd a lekvárt. A lisztet a sütőporral elvegyítem, és beleszitálom a masszába, elkeverem, majd jöhet a kakaó is hozzá.

Legszebb formája akkor lesz a muffinjaimnak, ha fagyiadagoló kanál segítségével rakom a muffinpapírral kibélelt muffinsütő formába. ( Egy egy kommersz amerikai filmben láttam!!! )

180 C-on kb. 30 percig sütöm.


A mi kedvenc muffinjaink:

M&M's muffin: ( kép ld. fent ) a tészta sütőbe helyezése előtt megszórom a muffinok tetejét a csokigolyóval. ( Nem fog megolvadni!!! Megmarad az eredeti formájában!!! )

Bounty muffin: a fenti recepten kívül még szükségem van muffinonként 1 Bounty szeletre. A felét beledarabolom a tésztába, a másik felét pedig sütés után - mogyorókrémmel való megkenés után - beleszúrom a muffin közepébe. Kókuszreszelékkel díszítem.

Mogyorókrémes, mandulás muffin: ízlés szerint aprított mandulát keverek az alaptésztába. Miután kihűlt a muffin, megkenem mogyorókrémmel, és a közepébe egy darab mandulát helyezek el.



Pink csodatorta







Hozzávalók:
1 db 18 cm-es csokis piskótatészta ( 2 tojásból )
1 db 24 cm-es csokis piskótatészta ( 4 tojásból )
1 üveg meggybefőtt
5-6 kanál Nesquick kakaó
1 liter Hulala
4 db Habfixáló

Díszítéshez:
1 db piros ételszínező
2 cs. Haribo szívecskés cukor

10 db virágbolti drót


A torták elkészítését ld. a schawarzwaldi tortánál leírtaknál.

Díszítés: a torta felső szintjét hurkapálcával rögzítem - így nem fog szétcsúszni a költeményem. Fagyasztóba rakom 1,5 órára, hogy könnyebb legyen felkenni a krémet.
A Hulala egyharmad részét összekeverem az ételszínezővel, és ezt kenem fel a tortára. Nem kenem el tökéletesre, mert így bohókásabb az összhatás. A szívecskéket átszúrom a dróttal, és ezt szúrom a felső szintbe, a megmaradt cukorkákat pedig Hulalával rögzítem a tálcára.

Tipikus csajszis meglepi torta!!! :DDD

P.S.: Köszi a képeket Ildikó!!! ;D

Citromhabos mini kuglóf



Hozzávalók:

50 dkg darált keksz
25 dkg darált dió
1/2 l forró víz ( egy része lehet akár rum is )
3-4 ek. nesquick kakaó
500 ml tejszínhab
1 cs. habfixáló por
2 citrom


A darált kekszet összekeverem a dióval. A forró vízbe belekeverem a kakaót; összekeverem a kekszes alappal. Ilyenkor még elég képlékeny a massza, így könnyen tölthető a szilikonos kuglóf formákba. Kihűlés után tálcára teszem a mini kuglófokat.

A citromos krémhez felverem a tejszínhabot a habfixáló porral, majd amikor már kemény a hab 1 citrom kifacsart levét is hozzáadom. Habzsákba rakom, és rányomom a kis kuglófok tetejére. Citromdarabokkal díszítem.

Nagyon gyorsan készen van; igazi "váratlan vendégváró" süti. Nincs benne margarin/vaj, ezért nem annyira nehéz, de így is ÜTŐS... főleg, ha a rumot sem spóroljuk ki belőle!!! ;D

Almás pite




Hozzávalók:

Töltelék:
1,5 kg alma
5 dkg nádcukor
1 vaníliás cukor
fahéj
mazsola


Tészta:
55 dkg tk liszt
1 cs. sütőpor
10 dkg nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 db tojás 6 ek tej
25 dkg margarin



1 tojássárgája + 1 ek. tej ( a tészta megkenéséhez )

A töltelékkel kezdem: ezt még a sütést megelőző este meghámozom, ill. kicsumázom, majd turmixgéppel aprítom, és az így kapott "masszát" a cukorral, van. cukorral, fahéjjal és mazsolával teflon edényben megpárolom. Egy napig hagyom aztán pihenni.

Másnap a lisztet a sütőporral egy nagy tálba szitálom; majd a cukrot, van.cukrot, tojást, tejet és végül a margarint is hozzáadom, és tésztává dolgozom össze. Kis időre a hűtőbe teszem ( kb. 1/2 óra ).

A tészta 2/3-át kinyújtom, aztán a margarinnal kikent sütőlemezre helyezem. Erre jön a töltelék. A maradék tésztát is kinyújtom, és derelyevágóval csíkokat formázok, amivel keresztmintásan befedem a süteményt. A tésztacsíkokat a felvert tejes tojássárgájával átkenem.

Kb. 25 percig 200 C fokon sütöm.

Gigantikus Túró Rudi ( eredeti recept alapján )


Hozzávalók a két rúdhoz:
  • 3 kg túró ( lehetőleg házi )
  • 12 csomag vaníliás cukor
  • 15 evőkanál cukor
  • 1,2 l  tejföl
  • 2 citrom leve 
  • 1,2 l  tejföl
  • 1 cs. Topfen Tortenhilfe ( túróhoz való fixáló - Dr. Oetker ) 
  • 1 tábla min. 65% kakaótartalmú csoki


A túrót a cukorral és a tejföllel homogén masszává kevertem. Aztán jött hozzá citromlé, majd a fixáló.





Nyújtódeszkára raktam, és folpack segítségével hengert formáztam belőle. Így varázsoltam bele a henger formába, ami - mint látható-  egy váza és egy kancsó volt.




Kb. 12 órára fagyasztóba tettem, majd kivettem, és rácsra tettem, kicsit vártam, és kihámoztam a fóliából.






Vízgőz felett megolvasztottam a csokit, és rákentem a rudakra - két rétegben.





Szereztem erre az alkalomra Pöttyös táskát, ebbe raktam a rudikat, aztán összevarrtam őket, és mehettek is egy tálcára - így könnyebb volt a szállításuk.