Almás pite




Hozzávalók:

Töltelék:
1,5 kg alma
5 dkg nádcukor
1 vaníliás cukor
fahéj
mazsola


Tészta:
55 dkg tk liszt
1 cs. sütőpor
10 dkg nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 db tojás 6 ek tej
25 dkg margarin



1 tojássárgája + 1 ek. tej ( a tészta megkenéséhez )

A töltelékkel kezdem: ezt még a sütést megelőző este meghámozom, ill. kicsumázom, majd turmixgéppel aprítom, és az így kapott "masszát" a cukorral, van. cukorral, fahéjjal és mazsolával teflon edényben megpárolom. Egy napig hagyom aztán pihenni.

Másnap a lisztet a sütőporral egy nagy tálba szitálom; majd a cukrot, van.cukrot, tojást, tejet és végül a margarint is hozzáadom, és tésztává dolgozom össze. Kis időre a hűtőbe teszem ( kb. 1/2 óra ).

A tészta 2/3-át kinyújtom, aztán a margarinnal kikent sütőlemezre helyezem. Erre jön a töltelék. A maradék tésztát is kinyújtom, és derelyevágóval csíkokat formázok, amivel keresztmintásan befedem a süteményt. A tésztacsíkokat a felvert tejes tojássárgájával átkenem.

Kb. 25 percig 200 C fokon sütöm.